Quantcast
Channel: Mjukt & luftigt bröd – en smaksak
Viewing all 23 articles
Browse latest View live

Saffransfrallor

$
0
0

Det här ska ni prova vänner, riktigt gott! Receptet kommer från Lindas bakskola men med små justeringar från min sida.

IMG_0247

Tips! Du kan också baka ut två limpor av degen. Börja med att grädda på 225-250° i 5 minuter och sänk sedan till 175°-200° och fortsätt grädda i ca 35 min eller tills brödet når 98° i innertemperatur.

Saffransfrallor

Saftiga och luftigt mjuka med härlig smak av saffran. Är du osäker på om frallorna är klara? Kika lite på undersidan, har de fin färg? Knacka lite i botten på brödet, låter det ihåligt? Klart!

20-25 st

50 g jäst

6 dl ljummen mjölk

0,5 g saffran (1 påse)

2 tsk salt

3 msk rapsolja

1 msk flytande honung

ca 13-15 dl vetemjöl (special)

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen är upplöst. Tillsätt saffran och lös upp den i mjölkblandningen. Tillsätt salt, rapsolja, honung och vetemjöl, lite i taget och blanda ihop allt till en smidigt deg. Knåda den i maskin i ca 5 minuter. Den får gärna vara lite småkladdig – det ger luftiga bröd.

Strö lite mjöl över degen och jäs under bakduk i ca 45-60 min.

Dela degen i ca 20-25 lika stora delar. (Forma dem till avlånga frallor eller runda bullar). Lägg dem på en plåt, klädd med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225° varmluft eller 250° vanlig ugnsvärme.

Grädda frallorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.


Luftiga brytbröd

$
0
0

De här frallorna är simpla och goda i sin enkelhet. De jäser samman och blir extra luftiga och saftiga. De passar bra när man inte orkar krångla till det men vill servera ett dekorativt bröd.

Luftiga brytbröd med graham

Luftiga frallor (eller semlor som vi säger på Åland) som jag har gjort lite grövre med graham – men det är är bara att utesluta om man vill eller byta ut mot något annat mjöl. Om jag skulle smaksätta degen med något så vore det nog med 1 tsk fänkål, kummin eller anis.

4 dl vatten

25 g jäst

2 msk rapsolja

1 msk strösocker

1 (rågad) tsk salt

ca 5-6 dl vetemjöl special

3 dl grahamsmjöl (eller vetemjöl special)

vatten, olja eller ägg att pensla med

valfria frön (vallmo, sesam, solros…) eller flingsalt att toppa med

Gör så här:

Lös upp den smulade jästen i vattnet. Tillsätt socker, olja, salt och mjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i knappt 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 minuter.

Dela degen i 16 bitar och forma runda bullar. Lägg dem ganska tätt så att de jäser ihop med varandra, i en ugnsform klädd med bakplåtspapper. Jäs i ca 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 225° varmluft eller 250° vanlig ugnsvärme.

Pensla bröden med vatten, olja eller ägg och strö över valfria frön eller flingsalt på bröden.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 13 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Farinlimpa

$
0
0

Man kanske inte vill äta det varje dag precis, men en söt och tät limpmacka med smör, ost och gurka väcker barndomsminnen och smakar hur bra som helst! Hösten är här och det är tamme tusan mysigt att baka bröd igen.

Farinlimpor

Söta, täta och lagom tunga. Riktigt goda limpor med andra ord! Och inte fullt så onyttiga ändå, de innehåller surdeg och jäser riktigt länge över natten vilket är bra för smakutvecklingen. Jag använder hemlagad surdeg (gjord på lika delar vatten och ekologiskt vetemjöl) men det finns också att köpa i butik samt på vissa bagerier om man frågar snällt.

2 st

600 g vatten

500 g enkornsvetemjöl (kan ersättas med vetemjöl)

625 g eko vetemjöl el vetemjöl special

20 g jäst

150 g farinsocker

35 g honung

30 g flingsalt

lite olivolja och en plastlåda med lock

Gör så här:

Kväll dag 1:

Blanda allt utom saltet och arbeta i hushållsmaskin i ca 10 minuter. Addera saltet och arbeta ytterligare 5 minuter el tills degen känns elastisk. Lägg över degen i en oljad plastlåda med lock och låt den vila där ca 30 minuter. Gör ett treslag – vänd försiktigt ena sidan av degen mot mitten, andra sidan mot mitten och vänd slutligen degen upp och ner. Ställ i kyl och låt jäsa över natten.

Morgon dag 2:

Sätt ugnen på 250° vanlig ugnsvärme med en tom plåt på nedersta falsen.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela i två på längden och vänd upp dem på plåt med bakplåtspapper. Låt gärna stå och jäsa 30-60 minuter om du har tid.

Ställ in bröden i ugnen, häll genast en kopp med vatten på den nedersta plåten och stäng luckan. Sänk temperaturen till 175°. Släpp ut ånga efter 20 minuter och fortsätt grädda 15 minuter till (sammanlagt 35 minuter), eller tills innertemperaturen mäter 98°.

Låt svalna helt innan du skivar bröden. Frys gärna in det som inte äts samma dag så får du färsk känsla på brödet varje gång du tar fram nytt och tinar.

Viewing all 23 articles
Browse latest View live