Quantcast
Channel: Mjukt & luftigt bröd – en smaksak
Viewing all 23 articles
Browse latest View live

Valnötsbröd

$
0
0

Sent i går kväll satte jag en bröddeg precis innan jag gick och la mig. I förmiddags bakade jag ut degen till ett mycket trevligt valnötsbröd som satt fint med smör, ost och gurka under dagens park-picknick som bjöd på sol, sommarvärme och bästa sällskapet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Frasig skorpa och smak från råg, valnötter och russin. Inte helt fel! Gårdagens labb resulterade i ett gott bröd! Lite längre ner berättar jag hur jag gjorde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kalljäst valnötsbröd med rågsur

Med hjälp av lite rågsurdeg från jobbet har jag fått fram ett frasigt, halvgrovt valnösbröd med mycket karaktär. Tänk på att surdegar och olika mjölsorter binder olika mycket vatten, häng inte upp dig på mjölmängden i just mitt recept utan tillsätt så mycket mjöl att din deg går ihop men ändå känns ganska lös och kletig – det ger godast bröd tycker jag! Att kalljäsa bröddegen i kylen över natten ger god smakutveckling (bekvämt är det också!) men självklart kan du baka ditt bröd över dagen också. Men stressa inte fram jäsningen för den skull. Om du inte har tillgång till surdeg skulle jag öka på jästen till 25 g och redigera mjölmängden.

1 bröd

5 dl vatten

1 dl russin

1 dl rågsurdeg

1/4 pkt färsk jäst (dela jästen diagonalt två gånger så får du enkelt fram exaktare mängd)

2-3 tsk salt (jag tog 2, men ökar nog på lite till nästa gång)

1 msk flytande honung

2 dl grovt rågmjöl

ca 7 dl vetemjöl (special)

ca 3 dl valnötter

Gör så här:

Lägg russin i blöt i vattnet i 15-30 minuter. Rör ner surdeg, jäst, salt, honung och rågmjöl. Tillsätt vetemjölet, lite i taget och arbeta degen i maskin tills den går ihop. Tillsätt valnötterna och låt maskinen arbeta ca 10 minuter. Strö rågmjöl på ytan, täck bunken och ställ den i kylen över natten för en lång kalljäsning. Jag tog fram degen på morgonen och lät den stå framme nästan två timmar innan jag med lätta händer och välmjölad bänk formade en limpa.

Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° vanlig ugnsvärme. Ställ in brödet i mitten av ugnen, kasta i ett halvt glas vatten på botten och stäng luckan. (Det ger brödet god skorpa och en liten skjuts!). Grädda brödet i ca 45 minuter eller tills innertemperaturen visar 98°.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Russinbusar

$
0
0

Jag ska erkänna att den största anledningen till att jag ville prova det här receptet var p.g.a. namnet. Hur fint klingar inte ”russinbusar” egentligen? :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag valde att hantera degen så lite som möjligt för att inte trycka ut någon luft, så idag blev det enkla portionsbitar. Russin, sirap och råkross är en vinnande kombo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luftiga och lätta i konsistensen, här ser ni bröden i genomskärning. Skorpan är tunn och mjuk. Pensla ytan med vatten innan du skjutsar in dem i ugnen om du gillar en knaprigare yta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

”Rågkross är hel fullkornsråg som klippts i bitar och sorterats. Både kli och grodd finns kvar och det gör rågkrossen rik på nyttiga fibrer och mineraler. Rågkross har en robust smak av spannmål och passar bra till gröt men är också jättegott i bröd. Om man blötlägger krossen några timmar innan kokning, så frigörs mineralerna och kan lättare tas upp av kroppen”. Hämtat härifrån.

Recept från boken Smaker från Saltå Kvarn maten brödet kakorna av Åsa Swanberg.

Russinbusar

Hiskeligt smarriga, svårt att bara äta en! Det här är luftiga och lätta portionsbröd med en tydlig sötma från russin och sirap och gott tuggmotstånd från rågkross. Glöm inte att degen ska förberedas kvällen innan – men lugn – det är inte det minsta jobbigt. Perfekt till helgfrukosten!

10-15 portionsbröd

Dag 1 (kväll)

1,5 dl rågkross

2 dl russin

4 dl vatten

Gör så här:

Blanda rågkross, russin och vatten i en bunke. Låt stå över natten (i rumstemperatur!).

Dag 2 (morgon)

1 dl vatten

0,5 dl filmjölk

20 g jäst

2 tsk salt

3 msk mörk sirap

3 dl rågsikt

ca 5 dl vetemjöl (special)

Gör så här:

Värm vatten och filmjölk till 37°. Lös upp jästen däri. Tillsätt röran från dag 1, salt, sirap och mjöl och arbeta till en smidig deg i maskin under ca 10 minuter. Degen ska vara kladdig. Pudra ytan med mjöl och låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Ta försiktigt upp degen på väl mjölad bänk.  Pudra mjöl över ytan. Ta hjälp av en degskrapa (eller vass kniv) och hugg ut 10-15 portionsbitar av brödet utan att kåda det.

Låt bröden jäsa i ca 30-45 minuter under duk.

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Njut med smör och ost!


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Krosslimpa

$
0
0

Den där rågkrossen jag köpte till mina russinbusar  i onsdagens inlägg ville jag få mer användning för så samma dag passade jag på att göra ytterligare ett bröd, en krosslimpa. Receptet är starkt inspirerat från samma bok men lite redigerat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag bakade ut brödet i en oljad brödform. Det ger en frasig yta och ett luftigt bröd som passar ypperligt som rostbröd. Men så här nybakat och ljummet är det godast med bara lite smör och härliga pålägg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krosslimpa

Fluffigt och lättsamt, bakat i brödform vilket gör det till ett perfekt rostbröd – ett lite grövre sådant med skönt tuggmotsånd från rågkross. Brödet görs i två enkla steg, men ha lite framförhållning och börja kvällen innan om du vill ha frukostbröd eller tidigt på morgonen om du vill ha kvällsfikat rykande varmt.

1 bröd

Dag 1 (kväll)

2 dl vatten

1 dl rågkross

0,5 dl linfrön

0,5 dl havrekli

Gör så här:

Blanda vatten, kross, frön och kli i en bunke. Låt stå övertäckt över natten.

Dag 2 (morgon)

2,5 dl vatten

1 tsk salt

0,5 dl farinsocker

25 g jäst

6-7 dl vetemjöl (special)

Gör så här:

Koka upp vattnet och häll det över blandningen från dag 1. Låt svalna en aning och  lös upp jästen däri. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg i maskin under ca 10 minuter. Degen ska vara kladdig. Pudra ytan med mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek  i 1-1,5 timme.

Pensla en brödform med olja och lägg ner degen i formen. Låt brödet jäsa i ca 30-45 minuter under duk.

Sätt ugnen på 250°. Sätt in limpan, grädda i 5 minuter och sänk sedan temperaturen till 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Grädda ytterligare  i ca 30 minuter.  Innertemperaturen bör vara 98°. Har du ingen termometer så knacka på undersidan av brödet, det ska låta ihåligt. Njut gärna rostat!


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Enkelt vörtbröd

$
0
0

Okej, jag är varken uppväxt med vörtbröd till jul (eftersom det inte hör till det åländska julbordet) eller någon expert på HUR det ska smaka. Men, ett gott, enkelt och saftigt bröd klarar jag av att baka, med smak av vört. ;) Jag gillar vörtsmaken men känner samtidigt att det räcker att äta vörtbröd runt jul, inget jag känner mig beroende av resten av året.

Googlar man runt lite så hittar man ju otaliga recept på detta bröd. Hur det traditionella brödet ska bakas känns lite oklart, jag hittade varianter med eller utan; fördeg, grövre mjöl, öl, must, sirap, russin, färdig vörtmix, julkryddor, olika penslingar osv. Jag bestämde mig ganska snabbt för att göra en egen och enkel variant på det jag hade hemma.

Sitter du inne på svar på mina funderingar så får du gärna berätta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hur äter du ditt vörtbröd? Är det något pålägg som verkligen hör till?

Jag tycker det var gott både orostat och rostat och passade fint till min köttbullemacka med smör, sallat, kokt ägg, köttbullar och rödbetssallad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Here we go!

Enkelt vörtbröd

Saftigt, mjukt och luftigt med god smak av vört. Jag penslade brödet med espresso strax innan gräddning och en gång under. Oklart om det gav någon smak…. Jag bakade mitt bröd i en brödform. (Och nej, det ska inte vara salt i degen då vörtmixen redan innehåller det).

1 bröd

25 g smör

1 dl julmust (light funkar)

0,75 dl vatten

0,5 dl mörk sirap (jag tog dadelsirap)

45 g Santa Maria vörtmix (ca 0,75 dl)

25 g jäst

1 dl russin

2 dl rågsikt

2 msk havrekli (för att få det lite grövre)

ca 2,5 dl vetemjöl (special)

Espresso eller vatten till pensling

Gör så här:

Smält smöret och blanda med must, vatten, sirap och vörtmix. Låt det bli ljummet och lös upp jästen däri. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen kraftigt i maskin under ca 10 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

Klä en brödform med bakplåtspapper och vänd ner degen däri. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme. Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme.

Pensla brödet med espresso eller vatten, en gång före och en gång under grädningen. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Innertemperaturen ska bli 98°. Låt svalna och skär i skivor. Går utmärkt att frysa.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Tekakor

$
0
0

Blev så rackarns sugen på att baka luftigt ljust bröd förra fredagen. Valet föll på tekakor, att jag inte bakat det förut!

Receptet är från Allt om mat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tekakor

Tekakor är som en blandning av matbröd och vetebulle. De skall bakas på mjölk och smör är farligt goda! Jag blandade vanligt vetemjöl med rågsikt för att få lite grövre tekakor. Fördelen är de blir lite hälsosmmare men nackdelen är de blir lite mindre luftiga men fortfarande inte kompakta på något sätt alls. Goda är de hur som helst, även att rosta!

ca 20 st

2 dl havregryn

5 dl mjölk

50 g jäst

2 msk flytande honung

1 äggula

1 (rågad) tsk salt

10-11 dl vetemjöl (special) eller blanda olika sorter, men ta mest av vetemjölet

100 g  mjukt smör

Gör så här:

Blanda havregryn och mjölk i en kastrull. Låt stå 5 min. Rör om och värm till 37°.  Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den ljumma mjölkblandningen och rör ut jästen. Tillsätt honung, äggula och salt. Blanda ner mjöl till en smidig deg. Klicka i smöret och arbeta in det i degen – som bör vara mjuk och lite lös. Låt gärna degen arbetas nästan 10 minuter i maskin. Pudra över mjöl och låt degen jäsa övertäckt ca 45 min. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma bitarna till bullar. Lägg dem glest på plåtar med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 5 min. Platta ut bullarna till ca 1 cm tjocklek. Nagga dem med gaffel. Låt dem jäsa ca 20 min. Sätt ugnen på 225°. Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 min. Låt dem svalna på galler. Servera tekakorna ljumma.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Falskt surdegsbröd i gryta

$
0
0

Tack J för receptet på detta goda, ”falska surdegsbröd”. Det här kalljästa brödet smakar mycket och är riktigt segt, luftigt och härligt i konsistensen trots att det inte innehåller någon surdeg alls. Faktum är att det innehåller minimalt med jäst också. Degen är riktigt lös och jäser sig helt enkelt bubblig och luftig över natten i rumstemperatur vilket ger det fina resultatet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Degen är superlös, men det gör inget för man slipper röra den med händerna. Maskinen och grytan gör jobbet åt dig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olja i grytan gör kanterna frasigt sega och dessutom hjälper det till att få loss brödet efter gräddningen. Sesamfrön på toppen är ingen dum idé, det ger mer smak än man tror. Men självklart kan du krydda degen också eller smaksätta med frukt och nötter exempelvis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kalljäst bröd i (gjutjärns) gryta
Påminner om ett ljust surdegsbröd i konsistens och smak – minus den karakteristiska syran då förtsås. Brödet är enkelt att göra men tar sin lilla tid att jäsa då det innehåller väldigt lite jäst. Sätt degen på kvällen så har du gott bröd lagom till lunch dagen efter!
1 bröd
6 dl kallt vatten
En bit jäst (stor som en mandel ungefär)
2-3 tsk salt (det blir ganska så salt på 3 tsk, men jag gillar det så)
2 msk honung eller sirap
500 g vetemjöl
125 g grahamsmjöl eller rågsikt
Olja, solrosfrön och gärna sesamfrön till grytan
Gör så här:
Rör ihop jäst, vatten och övriga ingredienser till en lös och fuktig deg, ja nästan smet. Arbeta den väl i maskin, gärna 10 minuter.
Täck bunken med bakduk och låt vila i 12 timmar i rumstemperatur (enklast över natten alltså).
Vänd degen med hjälp av en slickepott och låt vila i ytterligare 2-3 timmar.
Smörj en (gjutgärns) gryta lätt med olja. Ställ den tomma grytan i kall ugn och sätt på 225 grader°. När ugnen är uppvärmd, ta ut den varma grytan, strö ut solrosfrön i botten (de förhindrar brödet från att fastna).
Stjälp i degen, strö på lite mjöl eller sesamfrön (ger en god och nötig smak).
Grädda längst ner i ugnen i 30 min med lock (om det finns utrymme för det), och sedan 15-30 min utan lock (så att brödet får färg). Jag gräddade dock brödet utan lock i en mindre keramikgryta i ca 60 minuter (täck med aluminiumfolie när det mörknar) med gott resultat så utgå ifrån vad du har hemma. Innertempearturen på brödet bör nå 98°. Låt brödet svalna innan du skär i det.

Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Picknickbröd

$
0
0

God morgon! Hoppas ni hade en trevlig helg. Vi har haft besök av Wiltons härliga faddrar T och G och så hans faster som inte riktigt kan få nog av honom :) Underbar helg som bjöd på sol, utflykt till Norrköping (vi röstade där!), parkgrillning och så en tur till ett friluftsområde. Wilton har verkligen visat upp sig från sin bästa sida och skött sig exemplariskt, knappt gråtit en enda gång. Nu är  det tyst och tomt här och det känns att vardagen är tillbaka. Jag trodde min förkylning var på bättringsvägen men igår blev den värre – har fruktansvärt ont i halsen. Frustrerande!

Hade tänkt få fart på bloggen den här veckan, se om jag kan hitta lite ny inspiration men förkylningen tär på mig. Jag har haft fullt upp med bloggjobb de senaste månaderna som kommer poppa upp längre fram här inne…. Glöm inte kommentera om du har önskemål på inlägg eller recept! Det kanske ger mig en liten spark i baken. Nu däremot ska ni få receptet på mitt senaste bröd som jag bakade i väntan på våra gäster…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Picknickbröd

Smarriga frallor med mycket smak. De är varken luftiga eller kompakta, har ett bra tuggmotstånd (smular inte sönder) och är så där lagom höga för att fylla som en dubbelmacka.

50 g smör

3 dl mjölk

25 g jäst

1 tsk salt

2 msk mörk sirap

1 msk brödkryddor

ca 4 dl vetemjöl special fullkorn

ca 3 dl rågsikt

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Låt vätskan bli ljummen. Lös upp jästen däri och tillsätt salt, sirap och brödkryddor. Häll över i en bakbunke och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen väl i maskin under ca 10 minuter tills den är elastisk. Den ska vara lite lös och kletig. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.

Dela degen i portionsvänliga bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Grädda i mitten av ugnen i 15- 20 minuter. (Grädda inte för länge så att de blir torra).


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Kalljäst frukostlimpa

$
0
0

Det här brödet jäser man i kylen över natten, så kommer du på att du vill baka bröd sent på kvällen (det händer mig ganska ofta) så är det bara att tuta och köra!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kalljäst frukostlimpa

Mild och luftig frukostlimpa som är jättegod att äta dagsfärsk som den är eller rostad dagen efter. Glöm inte skiva och frysa in det som inte går åt på bakningsdagen.

1 limpa

3 dl ljummet vatten

ca 10 g jäst

1 tsk salt

1 tsk brödkryddor (finns på påse bland kryddorna)

1 msk flytande honung

3 dl rågsikt

ca 3,5 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet, tlllsätt salt, krydda, honung och mjöl, lite i taget. Arbeta degen kraftigt i maskin under ca 5 minuter eller tills degen är smidig. Den ska vara lite lös och kletig. Klä en brödform (1,5 l) med bakplåtspapper och fördela degen däri. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter.

Täck brödet med plast och ställ i kylen över natten.

Ta ut formen ur kylen på morgonen och värm ugnen till 250°.

Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 10 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda ytterligare 20 minuter. (En brödtermometer bör visa 98°). Låt svalna i formen.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Rågsiktsbröd i långpanna

$
0
0

Nu ska du få receptet på ett fluffigt, mjukt och en aning sött och kryddig rågsiktsbröd. Riktigt lyckad sats om jag får säga det själv – precis vad jag var sugen på med smör, ost och gurka. Perfekt söndagsbakning. Mums!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Luftig och fluffigt men samtidigt saftigt. Barnsligt gott!

Lätt att göra också. Det är bara att arbeta degen väl i maskin, låta jäsa och trycka ut i en långpanna. Skär i rutor, nagga, jäs och grädda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saftigt och luftigt rågsiktsbröd i långpanna

Namnet säger allt. Jättegott bröd med god sötma och fin smak från fänkål. Godast med smör, ost och gurka – tycker jag. Variera genom att ersätta sirap med honung och byta fänkål mot brödkryddor (blandning) eller anis.

ca 16 bitar

50 g jäst

5 dl mjölk

2 tsk salt

2 tsk hel fänkål

3 msk mörk sirap

75 g smält smör

ca 7 dl rågsikt

ca 4 dl vetemjöl special

Gör så här:

Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt salt, nystött fänkål, sirap, smält smör och lite mjöl i taget. Arbeta degen väl i maskin under 5-10 minuter. Degen sk vaar lös och kladdig. Pudra ytan med mjöl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, i ca 60 minuter. Häll ut degen i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen (så den är ca 2 cm hög). Skär brödet i fyrkanter och nagga bitarna. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225° vanlig ugnsvärme. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och skär ut bitar i de påbörjade fårorna.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Pitabröd

$
0
0

Pitabröd, det var länge sen sist det. Bröden i sig är väldigt basic och milda vilket gör dem perfekta att fylla med smakrik mat – eller varför inte goda rester eller dina favoritpålägg och sallad. Receptet är från ICA.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pitabröd är enkla att baka och har en praktisk och luftig ficka där massor av god fyllning ryms.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eftersom bröden i sig är ganska ”smaklösa” passar kryddstark mat bra som fyllning.

Jag fyllde mina bröd med sallad, persilja och en köttfärsröra och coleslaw med indisk touch. Färsen kryddade jag med lök, morot, mycket gram masala, spiskummin, kanel, kryddpeppar, chili, soja och allt vad det var.

I min coleslaw fick vitkålen sällskap av morot, russin, vit balsamvinäger, spiskummin, kryddpeppar, kanel, crème fraîche och majonäs. Ett mycket gott tips är alltså att våga smaksätta sin coleslaw! Har du tid så låt den mogna en stund i kylen för trevlig smakutveckling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pitabröd

Naturella, milda bröd med en luftig ”ficka” som är perfekt att fylla med goda röror eller dina favoritpålägg och sallad. Pitabröd är alltså den perfekta utflyktssmörgåsen. Borde fungera lika fint i smörgåsgrillen också!

10-12 st

3 dl ljummet vatten

25 g jäst

1 tsk salt

2 dl rågsikt

ca 4 dl vetemjöl special

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37ºC och rör ut jästen med det. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl. Arbeta degen kraftigt i maskin i ca 5 minuter. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter eller till dubbel storlek.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 10- 12 lika stora bitar  och forma till runda bullar. Låt dem jäsa på mjölad arbetsbänk under bakduk ca 20 minuter.

Platta eller kavla ut bullarna till runda ”kakor” 10-12 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med mjölat bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250º vanlig ugnsvärme.

Vänd på ”kakorna” och lägg dem med undersidan upp på plåten.

Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt dem kallna under bakduk på galler. Skär ett snitt i bröden och fyll fickan med valfri fyllning. Frys in bröd som inte går åt samma dag.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Rågsiktsrutor med anis

$
0
0

Hembakt bröd! Vad slår det egentligen? Jag skulle aldrig kunna leva utan mitt dagliga bröd.

När jag blir sugen på den här typen av bröd duger inte köpebröd eftersom de ofta är så smaklösa. Då är det bara att kavla upp ärmarna och mjöla ner sig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På bilderna är brödet fortfarande rykande varmt –  inte kunde vi hålla oss från att provsmaka det helt nygräddat. Men som matbloggare måste man iaf vänta tills bilderna är tagna (vilket kan vara mycket irriterande då maten ofta hinner kallna under tiden). Men, vad gör man inte för världens bästa läsare liksom ;)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lilla Wilton, snart 1 år tyckte också mycket om det här brödet!

Rågsiktsrutor med anis

Luftiga och helt ljuvliga rågsikstrutor med snäll smak av anis.

ca 15 bitar

50 g jäst

5 dl mjölk

2 tsk salt

2 tsk hel anis

3 msk flytande honung

75 g mjukt smör

2 dl havregryn

ca 10 dl rågsikt

Gör så här:

Lös upp jästen i ljummen mjölk. Tillsätt salt, nystött anis, honung, mjukt smör, havregryn och lite mjöl i taget. Arbeta degen väl i maskin under ca 10 minuter. Degen ska vara lös och kladdig. Pudra ytan med mjöl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek under duk, i ca 60 minuter. Häll ut degen i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper. Tryck försiktigt ut degen i formen (så den är ca 2 cm hög). Toppa med havregryn. Skär brödet i fyrkanter och nagga bitarna. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225° vanlig ugnsvärme eller 200° varmluftsugn. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och skär ut bitar i de påbörjade fårorna.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Focaccia med rosmarin, oliver, feta & tomat

$
0
0

Oljigt frasig foccacia med god topping är gott till exempelvis soppa eller en fördrink men den är också perfekt att ta med ut i naturen. Klar att intas som den är!

(Receptet på brödet är från Leila Lindholms A piece of cake. Toppingen har jag adderat).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Saftigt, luftigt bröd med frasigt oljig yta. Övrigt pålägg behövs självklart inte, jag tryckte ner vad kyl och skafferi erbjöd just idag – rosmarin, oliver, fetaost, tomater och flingsalt. Ingen dum kombination!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Focaccia med rosamrin, oliver, feta och tomat

Frasig yta av olja, mjuk och luftig konsistens med salta godsaker på toppen – som du för övrigt kan variera och byta ut efter humör och smak. Perfekt till soppa eller picknick. Godast och frasigast under bakdagen.

Brödet:

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

2 msk honung

0,5 dl olivolja

1 msk flingsalt

7-8 dl vetemjöl special

Topping:

2 kvistar färsk rosmarin

150 g fetaost

ca 1,5 dl urkärnade kalamata oliver

ca 10 körsbärstomater

flingsalt

olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 225° varmluft.

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt honung, olja, salt och mjöl – lite i taget. Arbeta degen kraftigt i maskin under ca 5 minuter. Degen ska vara ganska lös. Pudra ytan med mjöl och låt jäsa övertäckt till dubbel storlek, under ca 45 minuter. Smörj en plåt med olja och häll ut degen (jag struntar i momentet att knåda degen lätt). Tryck försiktigt ut degen på plåten och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter under duk. Tryck försiktigt ner fingrarna i degen och fördela ut hackad rosamrin, smulad fetaost, oliver och halverade tomater över degen. Ringla över lite olja och toppa med lite flingsalt. Grädda i ca 10 minuter tills brödet fått vacker färg.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Brioche

$
0
0

Jag har läääänge tänkt baka brioche men inte riktigt fått det gjort. Så när regnet bokstavligen smattrade ner en hel jäkla dag så tog jag tag i projektet. Har du provat brioche? Det är som en blandning av bröd och mindre söt sockerkaka kan man säga. Trots att det innehåller mycket smör och har en god smörsmak ska det inte ge fettkänsla i munnen. Hemligheten är att smöret ska jobbas in lite i taget när degen är färdigarbetad. Dessutom ska det jäsas länge för att få ett luftigt inre. Man äter det helt enkelt som det är, med marmelad, rostat eller kanske smörstekt med skagenröra.

Receptet valde jag från boken Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det tog i princip hela dagen att baka det här brödet….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

…men det var värt väntan (för det kräver inte mycket ansträngning) att få sätta tänderna i det rykande varmt till kvällsmålet med ost och apelsinmarmelad på…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mjukt och luftigt i konsistensen med smulig skorpa. Smörsmaken tar man inte miste på och den lilla sötman i brödet är jätte god. Inget bröd för vardagsfrukosten kanske – däremot känns det som ett klockrent helgbröd!

Tips från boken!

*Blanda ner hackad mörk choklad i degen innan du ställer den på kylning och gör små minibriocher som du toppar med rörsocker.

*Under julen passar det bra att blanda i ett kuvert saffran och servera briocherna som tilltugg till glöggen eller fisksoppan.

*Med 50 g hackad dill i degen får du ett fantastiskt bröd till inkokt lax eller gravlaxtoast.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bricohe

Mjukt, luftigt bröd med god smörsmak och fin sötma i. Passar utmärkt till helgfrukost eller afternoon tea med ost och (apelsin)marmelad. Även gott att rosta och servera som förrätt med en god (skagen)röra.

Du kan själv välja att göra små bröd eller baka ut degen i brödform eller briocheform – gräddningstiden måste anpassas därefter.

4 medelstora ägg

20 g jäst

350 g vetemjöl med hög proteinhalt (jag tog vetemjöl special)

50 g socker

10 g havssalt

250 g rumstempererat osaltat smör

ägg till pensling

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser utom smöret. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter. Låt maskinen stå på och tillsätt en klick av smöret. Låt klicken arbetas in i degen ordentligt innan du tillsätter mer. När allt smör är inarbetat skall degen vara blank och smidig.

Olja en bunke och stjälp upp degen i den. Ställ degen kallt i minst 5 timmar eller över natten.

Forma degen till 3 runda bullar eller 2 avlånga bröd och lägg dem i väl smorda formar. Jag valde att göra ett stort bröd som jag lade ner i en oljad briocoheform. (Du kan också göra portionsbröd i exempelvis en oljad muffinsplåt).

Låt jäsa ca 1,5 timme på varm plats (max 28-30°) eller drygt 2 timmar i rumstemperatur. Pensla med ägg en gång under jäsningen och en gång till precis innan bröden skall gräddas.

Sätt ugnen på 175° (jag använde varmluft).

Grädda fler bröd i 20-25 minuter. (Mindre bröd ev kortare tid). Mitt stora bröd krävde dock 60 minuter för att bli genomgräddat.

Briocher är godast rykande färska men går bra att frysa.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Morotslimpa

$
0
0

Vi är en brödälskande familj och varvar gärna köpebröd med hembakat för bästa balans. Det här brödet är lätt och luftigt och underbart gott ljummet med smör och ost på. Men det är ju inte sämre dagen efter heller, efter en vända i brödrosten. Yam!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den här 1,5 åriga brödtjuven var inte sen med att norpa åt sig en hel skiva under fotografering! Bra betyg :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nog med bilder, här kommer receptet.

Morotslimpa

Lätt, luftigt, vackert och gott! Morot och råg gör det lite hälsosammare men det är ju så att ju mer rågmjöl man har i ett bröd desto tyngre och kompaktare blir det. Kan vara bra att veta om du tänker labba med mjölsorterna.

1 bröd

25 g jäst

3 dl ljummen mjölk

1 tsk salt

1 tsk honung

2 msk rapsolja

100 g grovriven morot

ca 1,5 dl grovt rågmjöl

ca 1,5 dl rågsikt

ca 5 dl vetemjöl special

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, rapsolja, morötter, och mjöl, lite i taget. Degen ska vara lite lös och kladdig, det ger ett godare och luftigare bröd. Blanda ihop allt till en smidig deg och arbeta den i ca 10 minuter i maskin. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.

Låt den jäsa under bakduk i 40-60 min. Sätt ugnen på 250 grader (varmluft eller vanlig ugnsvärme).

Sänk värmen till 200 grader och grädda brödet längst ner i ugnen i 30-35 min. Låt den svalna i formen.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Rostbröd

$
0
0

Jag är (tyvärr) inne i en period igen när jag inte kan låta bli bröd. Det går bara inte. Speciellt inte rostat bröd, så därför bakade jag egen en söndag förmiddag. Och för att det skulle kännas liiiite bättre så adderade jag vetegroddar för att få det lite grövre. Resultatet blev magiskt, ni borde prova själva!

IMG_1092

Ni kanske vet det redan men mitt favoritpålägg på rostbröd är antingen smör, ost och apelsinmarmelad eller smör, ost (mycket hårdost el brie), honung, valnötter och persilja. Har du inte provat den kombon än så har du missat något. Lika gott på surdegsbröd som rostat bröd eller grovt bröd med frön i.

IMG_1098

Röstbröd med vetegroddar

Jag räknade med att få ut två limpor men i slutändan blev det ett högt bröd och det är jag glad för, för vem vill ha en liten macka. Det är inte bara luftigt utan samtidigt ett lagom tungt och härligt tuggigt bröd som också skulle fungera utmärkt till att suga upp god sås från ett långkok. Tänk att doppa det i lite olivolja och flingsalt, som på restaurang, mums! Förstås helt underbart att rosta också.

1 högt bröd (brödform krävs)

50 g jäst

5 dl ljummet vatten

1,75 msk flingsalt (el ca 1,5 tsk salt?)

1,5 msk honung

1 dl olivolja

1 dl vetegroddar

ca 11 dl vetemjöl special

smör och sesamfrön samt vallmofrön till formen

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt salt, honung, olja, groddar och lite mjöl i taget. Arbeta degen i maskin under ca 10 minuter. Degen ska vara ganska lös och kladdig. Låt den jäsa i bunken under duk till dubbel storlek, ca 1 timme.

Smörj en stor brödform med smör och ”mjöla” den med frön. Stjälp ner den kladdiga degen i formen, strö över frön. Låt jäsa ca 30 minuter under duk.

Sätt ugnen på 200° varmluft eller 225° vanlig ugnsvärme. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter (98° innertemperatur).

 

 


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Skogaholmslimpa

$
0
0

Dagens goda recept på Skogaholmslimpa (eller luftig sirapslimpa) hittade jag på bloggen Fridas bakblogg. Mysig bakblogg med en hel del inspirerande recept som jag kikar in på lite nu och då.

Blev så sugen på att baka ett riktigt luftigt och sött helgbröd som jag kunde bjuda våra fikagäster på. Det blev verkligen uppskattat, så pass att jag skickade med dem en påse brödskivor hem. Pappan i familjen måste ju också få provsmaka! (Våra killar var iväg på bortamatch när vi sågs). Sådana små överraskningar bjussar jag gärna på och hungriga fotbollskillar brukar sällan tacka nej efter match!

Åh, älskade sol – tänk vad mycket piggare och gladare man blir när den visar upp sig en hel dag!

IMG_1435

Mina bröd blev lite luftigare i konsistensen än köpe-limporna. Men så arbetade jag degen väl också. Genom att baka själv så förkortas ju också ingredienslistan väsentligt från konstigheter.

IMG_1444

Söta i smaken och goda nygräddade med kall mjölk. Mums!

Några dagar efter gräddningen är de ju toppen att skicka ner i brödrosten för en riktigt frasig macka.

IMG_1450

Skogaholmslimpa

Tydligen ett recept som Skogaholm själva gav ut till hemmabagare för många många år sedan. Det här blir två ljusa, luftiga och ganska söta limpor. Enkla att göra är de också!

2 limpor

3,5 dl ljummet vatten

50 g jäst

2 tsk salt

20 g mjukt/smält smör

1 dl ljus sirap

6 dl vetemjöl (special)

4 dl rågsikt

Gör så här:

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna, mjölet lite i taget och arbeta degen smidig och spänstig, gärna i maskin under ca 5-10 minuter. (Det går bra att knåda för hand också). Låt degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och dela degen i två delar. Forma degbitarna till två avlånga limpor och lägg dem på en plåt kläd med bakplåtspapper. Jäs under duk i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 250° vanlig ugnsvärme. Sätt in limporna i ugnen och kasta in lite vatten på botten av ugnen innan du stänger luckan. Grädda i ca 5 minuter, sänk värmen till 200° och grädda ytterligare 20-25 minuter eller tills innertemperaturen mäter 98°. Låt svalna helt på brödgaller innan brödet skivas upp.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Focaccia med päron, chevré & rödlök

$
0
0

Idag fyller vår busunge 2 år, hipp hipp hurraa! Jag och Wilton är lediga och hans faster är på besök, solen skiner och jag bakar. (Blir det lyckat får ni självklart recepten!). Några paket är öppnade och ballonger och tulpaner bjuder på pasteller. Blir en bra dag det här! En 2-års uppdatering är förresten på gång, jag postar den under helgen.

Fick ett uppdrag att göra en god foccacia till ett glatt partygäng. Så idag kan ni se fram emot en focaccia med päron, chevré, rödlök, honung och timjan.

Receptet på brödet är hämtat ur Bröd av Heléne Johanson.

IMG_1545

Focaccia kan ju toppas helt efter egna önskemål. Bara flingsalt och olivolja duger långt! Annars är det bara att använda fantasin och trycka ner sina favoriter i degen.

IMG_1561

En tunnare focccia blir lite mer frasig medan en högre blir luftigare och mjukare.

Bästa bjudbrödet till mingel, buffé och picknick då man slipper kladda med smör och pålägg – det ingår liksom redan.

IMG_1552

Focccia med päron, chevré, rödlök, honung och timjan

”Hemligheten bakom en god focaccia, förutom olivoljan, är att degen ska vara lös. Du skall nästan kunna hälla den ur bunken efter första vilan”.

Tunn el tjock, det bestämmer du själv med hjälp av formens storlek. Frasig blir den av olivolja och mjuk av ordentlig bearbetning och lite mjöl. Smaken sätter du med toppingen!

1 bröd

400 g vatten (svalt eller ljummet)

20 g jäst

30 g olivolja

400 g vetemjöl (special)

100 g durummjöl (eller spelt)

10 g strösocker

15 g havssalt

Garnering:

flingsalt och olivolja

skivade päron, smulad chevré, tunt skivad rödlök, flytande honung och färsk timjan

Gör så här:

Blanda alla ingredienser förutom saltet och arbeta degen i maskin i ca 10 min. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 5 minuter. Låt den lösa degen vila i bunken under en duk i c 1 timme.

Olja ett bakplåtspapper och lägg det i en form med kanter, 30 x 30 el 30 x 40 cm beroende på hur tjock focaccia du önskar. Häll degen i formen. Tryck ut och gör små hål i den med fingertopparna. Ringla över olivolja och flingsalt och tryck ner päron, chevré och rödlök över botten. Låt jäsa i formen ytterligare en timme.

Sätt ugnen på 225° varmluft eller 250° vanlig ugnsvärme.

Ställ in brödet i ugnen och sänk genast värmen till 175° varmluft eller 200° vanlig ugnsvärme. Grädda focaccian i 25-30 min beroende på hur tjock den är. Ringla över honung och toppa med färsk timjan. Låt svalna på ett galler. Skär upp i bitar och servera gärna till soppa eller som tilltugg.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Grahamsbullar

$
0
0

Nybakt, hembakt bröd, den doften vill jag verkligen att kidsen kommer ihåg från sin barndom när de är äldre! Idag bjuder jag på klassiska grahamsbullar, helt utan krångel eller nymoderniheter. (Recept från tidningenhembakat.se)

IMG_3862

På bakdagen äter jag dem ljumma, men dagen efter åker de ner i rosten. Smör, och apelsinmarmelad slår aldrig fel som pålägg!

IMG_3867

Grahamsbullar

Små och lagom grova bullar, utan krusiduller, med en lite seg skorpa är perfekta att ha på lut i frysen.

ca 20 st små brödbullar

25 g jäst
4 dl mjölk, rumsvarm
1,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
1 msk honung
3 dl grahamsmjöl
ca 6–7 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, honung och grahamsmjöl. Blanda ordentligt. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, och rör ihop allt till en smidig deg. Knåda den kraftigt i 5-10 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45-60 min. Dela degen i ca 20 bitar. Forma runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225° varmluft eller 250° vanlig ugnsvärme.

Grädda bröden mitt i ugnen i 10-15 minuter. Låt dem svalna på galler.


Postat i:Bröd, Mjukt & luftigt bröd, Recept

Källarfranska

$
0
0

Idag bjuder bloggen på luftiga och nybakta frallor. Wilton var med på ett hörn och bakade och oj så kul han tycker att det är. Oftast står han på en pall bredvid mig och får hälla ingredienserna i bunken. Mest älskar han förstås att äta smet och de färdiga bakverken och minst gillar han kladdiga fingrar, haha.

Recept från Lindas Matbröd av Linda Andersson.

img_5912

Nybakt är så himla gott! Egentligen ska de vara lite ljusare än så här men man rår ju inte direkt över sig ugn i det läget. Tycker de är jättefina med sin gyllene färg och mjölpudrade yta!

Källarfranska

Luftiga, mjuka och saftiga små frallor som älskas av stora som små. Sockret tillsätts för en effektivare jäsning och förbränns under jäsningsprocessen.

24-32 st

25 g jäst

5 dl ljummen mjölk

1 msk strösocker

2 msk neutral olja

2 tsk salt

4 dl rågsikt

7-9 dl vetemjöl (jag klarade mig på 8 dl och använde vetemjöl special)

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Häll i mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt, socker, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Blanda allt till en deg och arbeta degen i maskin några minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter. Knåda igenom degen på en mjölad bänk och dela den i fyra delar. Rulla varje del till längder som delas i ca 6 bitar med hjälp av en degskrapa eller vass kniv.

Doppa snittytan på degbitarna i vetemjöl och lägg dem på klädda plåtar. Låt jäsa under duk i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225° vanlig ugnsvärme och grädda dem i ca 10-12 minuter. (De ska vara ljusa och inte få för mycket färg, men det fungerade inte i min ugn). Låt svalna på galler under duk.


Postat i:Mjukt & luftigt bröd, Recept

Veganska & glutenfria småfranska

$
0
0

Det är inte ofta jag postar veganska och  samtidigt glutenfria recept men nu när jag har provat ett gott brödrecept så vill jag ju såklart dela med mig av det och framförallt arkivera det här för framtida behov.

Receptet är från baka nytt, ännu godare bröd utan gluten av Maria Blohm & Jessica Frej.

IMG_9251

Veganska och glutenfria småfranska

Ljusa, luftiga frallor med mild smak som passar fint till frukostmackan eller soppan exempelvis. Xantangummi (ger elasticitet åt degen) hittar du i riktigt välsorterade mataffärer eller på nätet (apotea.se exempelvis) och fiberhusk finns alltid bland det glutenfria sortimentet i mataffären. Måtten anges i gram eftersom det ger ett mer exakt resultat.

6-8 frallor

350 g kallt vatten

20 g färsk jäst

10 g socker

150 g rismjöl

50 g majsmjöl

150 g potatismjöl

75 g mjukt (mjölkfritt) smör

1 tsk salt

10 g fiberhusk

10 g xantangummi

vallmofrön till garnering

Gör så här:

Lägg alla ingredienser utom fiberhusk och xantangummi i en bunke. Vispa ihop allt med elvisp, eller använd vingen till degblandaren, i ca 5 minuter. (Den är lös).

Tillsätt fiberhusk och xantangummi och vispa ytterligare 1 minut så att det blandas väl. Låt degen jäsa i en bunke övertäckt med plast i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 225° vanlig ugnsvärme eller 200° varmluft.

Dela degen i 6-8 lika stora delar och forma dem till runda frallor. Blöt eller olja händerna om degen känns klibbig. Strö över vallmofrön.

Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa i ca 30 minuter.

Grädda i ca 30 minuter. Låt svalan innan du äter dem.

Viewing all 23 articles
Browse latest View live